Leicester City Council -

Kestrel’s Field Infant School

Responsibilities


Moss Architecture were commissioned through a SCAPE appointment to work with Leicester City Council as lead consultants and architectural and interior designers to develop the school design and tender information for construction of the school through an open tender design and build procurement. This appointment followed on from the appointment to design the new Kestrels Field Junior School Annexe.


Background


Kestrels’ Field Primary School comprised a two form entry school and, through expansion, was required to become a four form entry school.


The junior school has been relocated to enable the expansion of the infant provision on the site and properly cater for the junior provision in a purpose designed annexe school.


The new junior school campus building designed by Moss has been constructed on a new site nearby.


Through this relocation, space is created within the existing infant school site allowing reconfiguration of the existing building along with a new extension, to include classrooms and support facilities suitable for a four form entry infant school.


Requirements


The extended and reconfigured school accommodation comprises the following:


Year One Area


A reconfigured and extended east wing of the school to create a Year Two area to include a total of 4 new classrooms of 63m² each, plus a new Studio of 45m². WC accommodation is extended and improved along with storage to cater for a four classroom provision.

 

Hall


The existing pyramid roofed hall required improving to make better use of natural light and improve ventilation through introduction of ventilating roof lights and natural ventilation louvers at low level.


The Studio area behind the Hall is to be used as an overflow area to the Hall.


Daylight provision and ventilation are developed to improve flexibility in use to include group teaching and dining hall activities.


Year Two Area


The interiors arrangements are fully re-planned to include improved class room layouts and expanded WC provision.


The toilet areas for this age group were designed to be accessed from the classrooms.


Design


The new class room accommodation is developed as a ‘wrap around’ layout minimising circulation and new building footprint to minimise the loss of external play area.


The extension building is highly insulated and makes use of actuated glazing at high and low level for ventilation and fresh air to improve comfort conditions and pupil / staff experience.


The use of bay window and doors link the class room areas directly to the external play areas.


External Works


The external surfacing and play areas are increased in area. The mismatched array of paving and mixture of surface finished were removed and formed into a single surface layout with containerised planting to reduce maintenance and house-keeping.


New surface water and SUDS drainage was installed to the site to accommodate the increased building and play surface areas along with adapted foul drainage to the re-planned and extended WC accommodation.


Status


The project was successfully delivered to completion by a design and build contractor separately appointed.

Moss Architecture .

Interiors Ltd

Profile

Contact

Projects