Pine House

The refurbishment, repairing, and interior re-planning and decoration of a large four storey Grade II listed 18th Century Georgian country farm house in South East Leicestershire.


The house fabric and condition was in a poor state of repair with various poorly considered interior interventions and extensions made over time without recourse to a cohesive plan. This included poorly located bathrooms with external soil runs around the elevations of the house caused by poor interior room planning and appliance layouts with poorly positioned doors.


The flow of the house is improved through carefully introducing new openings between room spaces and the removal of poorly positioned openings, developing a cohesive arrangement to the floor plans.


Ad-hoc bathrooms are removed allowing bedroom spaces to be re-planned to include dressing rooms with en-suite showering rooms and a feature bathroom. Made possible through the introduction of centralised soil tree. Allowing the removal of the unsightly soil drainage from the house elevations. The elevations and roof were then fully restored.


Ceilings are removed to selected second floor spaces, opening up the roof space to the rooms to create cathedral volumes.  A new open plan kitchen is developed interlinking with a central lounge area and dining room to include development of a feature inglenook fire place with log burner that was previously blocked up developing a communal heart to the house. The original kitchen Aga is refurbished and reinstalled into the new kitchen layout along with new ovens.


Natural light is improved through the ground floor with the introduction of new large external glazed door openings to the gardens from the central lounge. Existing period features are retained and repaired sympathetically along with the new aspects of the interiors. New stone fire places are introduced to the lounge spaces to previously blocked up chimneys.  The interiors are sympathetic to the period house but highly contemporary utilising a finishes pallet of walnut wide plank flooring, walnut doors with white marble finishes throughout.


Contemporary bathrooms and shower rooms are provided to the first and second floors echoing the interior finishes pallet. The house is fully re-plumbed and wired along with a new boiler. Feature lighting is introduced throughout the house to compliment the interiors.

This house examples the sympathetic introduction of highly contemporary interior design within a fully restored period house.

Moss Architecture .

Interiors Ltd

Profile

Contact

Projects